Hopp over

Måler puls, oksygen og mer – sov bedre i natt

Prøv risikofritt – 30 dagers åpent kjøp og gratis frakt

Kjærlighetens fem språk - hvordan kan det påvirke barnets første (og viktigste) leveår? - BabySensor Kjærlighetens fem språk - hvordan kan det påvirke barnets første (og viktigste) leveår? - BabySensor

Kjærlighetens fem språk - hvordan kan det påvirke barnets første (og viktigste) leveår?

Vi i BabySensor-teamet har intervjuet vår egen ekspert på de fem
kjærlighetsspråkene og BabySensor-gründer Anita Fevang.


De fem kjærlighetsspråkene er:
● Anerkjennende ord
● Kvalitetstid
● Tjenester
● Gaver
● Fysisk berøring


av Connie Øverby februar 2023

Grunnleggende behov for nærhet

Anita har tidligere forklart hvordan hun oppfatter BabySensor og hennes engasjement rundt Kjærlighetens fem språk, som to sider av samme sak. Alt handler egentlig om det samme for denne gründeren: å skape trygge mennesker, særlig da med fokus på barn. Jo tryggere barnets tilknytning er i tidlig fase, jo bedre selvfølelse og utvikling, påstår sosiologen.

BabySensoren er laget som et hjelpemiddel for at foreldre skal få økt trygghet og ikke minst søvnkvalitet. Poenget med dette, har for gründeren Fevang, alltid handlet om evne til å være aktivt tilstede i de magiske barneårene. Fevang forklarer at eget overskudd er vesentlig for nettopp å få til den gode tilknytningen.


Behovet for nærhet har ikke forsvunnet, selv om mamma og pappa er voksne


Oppvekst med god omsorg, trygghet, tilknytning og kjærlighet, gjør at de fleste av oss utvikler oss til å kunne ble godt fungerende, uavhengige individer. Men, behovet for nærhet og anerkjennelse og vissheten om at vi er viktig for andre mennesker, er ikke noe som blir borte.
Sosiologen forteller at vi evolusjonistisk og utviklingsmessig fortsatt er flokkdyr. Vi har behov for å høre til, og oppleve en såkalt spesiell og nær tilknytning. Kanskje har du kjent at disse behovene har økt i forbindelse med graviditeten eller den nye foreldertilværelsen?
Fevang mener bestemt at barna har det bra når foreldrene har det bra. Hun forklarer at det
derfor er viktig å fylle opp hverandres “kjærlighetstank”. Barnets første år er krevende, og det å føle oss elsket hjelper oss til å orke omveltningen bedre.


Tryggheten mamma og pappa søker; er du (fortsatt) her for meg?


Det å skjønne at en avansert babycall kan øke trygghetsfølelsen for mamma og pappa mens poden sover, er ganske opplagt. Men, hva er sammenhengen mellom en teknisk “duppeditt” og kommunikasjonsverktøy, som i utgangspunktet var laget for å hjelpe par som sleit? Gründeren av BabySensor forteller entusiastisk om sammenhengen: Det er noe som heter følelsesmessig trygghet. Kort fortalt, handler dette om trygghet om å være god nok, om å være viktig for den andre, og kanskje også et grunnleggende spørsmål: Er du der når jeg trenger deg?


Vi har begrenset med tid og krefter. Nettopp derfor må vi være bevisste på det å ta vare på parforholdet


Når babyen suger pupp og krever vugging og holding i timesvis, har man ikke nødvendigvis nok tid eller krefter til å ta vare på seg selv, og i hvertfall ikke kjærestens behov. Men, for at forholdet skal overleve det vanskelige førsteåret i babyens liv, kan det være lurt å bruke tid på det som er viktigst for at partneren skal trives.
Nettopp derfor bør vi finne ut av og lære oss å “snakke” partnerens viktigste kjærlighetsspråk.
Om mannen er kjempegod på å kjøpe gjennomtenkte gaver, mens hun er mest opptatt av
uforstyrret kvalitetstid sammen, kan man uten å tenke på det, ende opp med å snakke forbi hverandre. Mannen kan lurer på om han er uviktig, fordi hun glemte farsdagen, mens hun på sin side, kan føle seg uelsket, fordi mannen prioriterer dataspill når babyen endelig har sovnet for kvelden. Fevang forklarer at det er trist, særlig da dette er behov vi ofte ikke snakker om, og feil vi gjør uten å vite om det.

Med “full tank” er det lettere å tåle alt fra bleieskift til ammeproblemer og lite søvn

Dersom paret derimot lærer seg hverandres språk, er det overraskende lite som skal til for å glede den andre. Kanskje kan hun kjøpe med seg favorittsjokoladen hans fra cafeen, og
kanskje han kan be henne med på date-kveld en gang per uke? Om det er for tidlig med
barnevakt, kan en pent dekket bord i et annet rom enn babyen være løsningen. Da bør man selvsagt bruke BabySensoren, sier gründeren lattermildt.
Firebarnsmammaen og gründeren er overbevist om at små ting kan påvirke stort. Det å vite at babymonitoren gir beskjed, dersom barnet har problemer med å puste, kan være nok til at man senker skuldrene og nettopp får til den gode samtalen, en form for kvalitetstid med kjæresten.
Det å lage favorittmiddagen til han som har gaver som viktigste kjærlighetsspråk kan være gull verdt.


Kan “full tank” gjøre deg til en bedre forelder?


Fevang mener at dette er mulig. Man har lettere for å se andres behov, dersom man selv føler at egne behov er så noenlunde møtt. Det å få bekreftelse fra noen vi står nær, er akkurat et slikt behov. Når vi går rundt med full tank, heller enn tom tank, mener hun at vi lettere blir vår naturlige, instinktive og gode utgave av oss selv som mamma eller pappa. Dersom forholdene rundt oss er trygge og normale, vil vi oppleve mindre stress. Da er det lettere å være aktivt tilstede og å få med oss babyens mange behov.
Babyer kommuniserer jo iherdig, uten nødvendigvis å bruke ord. Gründeren mener man lettere får med seg ulike tegn som babyen viser oss, dersom vi sover bedre, og dersom vi føler oss trygge i parforholdet, og særlig dersom vår mentale helse er ok. Tegnene babyen kommuniserer med, er alt fra gråtelyder, ansiktsuttrykk, bevegelse på munn, hode, armer og kropp. I tillegg er det selvsagt blikk, etterhvert smil og muligens også kroppslige lyder som nysing og hikke.


Kan kjærlighetsspråkene brukes ovenfor babyen?


BabySensor-gründeren forklarer at de aller fleste av oss, instinktivt bruker alle fem
kjærlighetsspråkene ovenfor babyen. Dette kommer altså helt naturlig, og er ikke noe vi trenger å læres opp i. Vi løper rundt og gjør tjenester døgnet rundt, og vi føler instinktivt at fysisk nærhet til babyen er det eneste naturlige. Fevang forteller at hun selv har valgt samsoving med alle fire barna i begynnelsen, helt uten å selv å ha kunnet noe om viktigheten av fysisk berøring. I de fleste kulturer og tider, har man tradisjonelt hatt barna tett inntil kroppen.

Videre bruker vi anerkjennende ord, og skryter av barnet bare hun raper og smiler, og vi elsker kvalitetstid med babyen. Ofte kan vi sitte og bare se på ansiktsuttrykkene, og føle oss fascinert av underholdningen i evigheter. Gaver føler vi også behov for å gi, ofte uten at babyen egentlig trenger tingene vi handler inn.
Anita Fevang: Sosiolog, Ekspert på Kjærlighetens fem språk og gründer i BabySensor
Foto Heidi Grøperud

Back to top