10 Tips for foreldre til premature babyer: En guide til omsorg og støtte

17.11. er Verdens prematurdag. Vi i BabySensor ønsker å bidra til økt informasjon og støtte til noe av det viktigste vi vet om. 

Å ha en prematur baby kan være en krevende og følelsesladet opplevelse for foreldre. Det krever spesiell oppmerksomhet, omsorg og informasjon for å hjelpe barnet ditt å vokse og trives. Her er noen tips som kan være nyttige for foreldre som tar vare på premature babyer: 

  1. Kommunikasjon med helsepersonell: Få til åpen og regelmessig kommunikasjon med det medisinske teamet som tar vare på babyen din. Forstå babyens tilstand, behandlingsplan og fremgang. 
  2. Bli kjent med intensivavdelingen på sykehuset: Gjør deg kjent med miljøet på intensivavdeling, inkludert utstyr og rutiner. Forstå besøkstider, hygienepraksis og sykehusets regler. 
  3. Forstå justert alder: Når du vurderer babyens utviklingsmilepæler, ta hensyn til justert alder, også kjent som korrigert alder. Premature babyer skal nå milepæler i sitt eget tempo. 
  4. Kenguru-omsorg: Bruk "kenguru-omsorg" ved å holde babyen i hud-til-hud kontakt mest mulig hver dag. Dette fremmer vektøkning og gir økt tilknytning, viktig for både babyen og foreldrene. 
  5. Oppretthold riktig temperatur: Sørg for at babyen holdes varm ved å opprettholde en romtemperatur over 26 grader. Kenguru-bæring, påkledning/tepper og utsettelse av bading kan bidra til å holde babyen varm. 
  6. Vaksinasjoner og screening: Følg vaksinasjonsplanen og sørg for at babyen gjennomgår nødvendige screeningtester/medisinske tester som helsepersonell anbefaler. 
  7. Ekstra næring: Multinæringsstøtte kan inkludere tilskudd av vitaminer som vitamin D, kalsium, jern og andre viktige næringsstoffer som er avgjørende for optimal utvikling. Disse støttetilskuddene bidrar til å kompensere for eventuelle mangler eller spesielle behov som premature babyer kan ha. 
  8. Ernæring og amming: Oppretthold god amming for å gi babyen eksklusiv morsmelk dersom det er mulig. Menneskemelk er å foretrekke, da den inneholder viktige næringsstoffer og antistoffer som støtter den spedbarnets helse og utvikling. For svært små babyer kan det være nødvendig å bruke spesialiserte morsmelkerstatninger i tillegg. Disse inneholder ekstra næringsstoffer. 
  9. Følg opp med regelmessig kontroller: Planlegg regelmessige oppfølgingssamtaler etter at babyen er skrevet ut fra sykehuset. Dette er for å følge med på vekst og nevrologisk utvikling. 
  10. Feire milepæler: Feire hver prestasjon, uansett hvor liten. Premature babyer utvikler seg individuelt, og hver milepæl er en betydningsfull fremgang. 

Å ta vare på en prematur baby kan være en utfordrende reise, men med riktig støtte og informasjon kan foreldre bidra til å fremme barnets helse og trivsel. 

 

Tilbake til bloggen